Wij werken als Stichting Maastricht Vestingstad graag samen met andere stichtingen en verenigingen met een soortgelijk doel:

De Vereniging Historische Artillerie Maastricht

LogoVHAM

De Vereniging Historische Artillerie Maastricht (VHAM) is in maart 2004 opgericht en heeft tot doel de kennis omtrent de geschiedenis en het gebruik van de artillerie van het jaar 1000 tot 1840 te bevorderen. Zij wil dit doel onder meer bereiken door het uitvoeren van historische demonstraties, mee te werken aan muziekstukken, optochten en historische toneelspellen, en het herbeleven van historische gebeurtenissen zowel nationaal als internationaal. 
De VHAM bedient ook onze 4-ponder, welke met Koningsdag (27 april) op het Vrijthof de Buitengewone Vlaggenparade inschiet. 

 

Het Meestreechs Rizzjemint

rizzjemint't Mestreechs Rizzjemint of ook 't Rizzjemint stelt zich ten doel zich te presenteren als een historische groep uit 1779 tijdens historische optochten, vestingstedendagen, openingen van gebouwen, congressen e.d. Ook het opluisteren van grootschalige evenementen zoals Heiligdomsvaart en processies behoren bij onze aktiviteiten. Tijdens de zomermaanden wordt op verschillende zaterdagen wacht gelopen voor de Hoofdwacht op het Vrijthof.

De Maestrichtsche Dienstdoende Stadsschutterij 1815

stadsschutterij

De Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij deed al in 1815 als officiële stadsmilitie dienst.
Het predikaat DienstDoende werd door Koning Willem I aan de schutterij gegeven. Sindsdien heeft zij diverse belangrijke maatschappelijke functies op zich genomen.
Wij hebben vriendschapsbanden met de Dienstdoende Stadsschutterij Maastricht

 

 

  

Zicht op Maastricht

zichtopmaastricht

Deze website dragen we een warm hart toe. Zij is professioneel en voor een breed publiek toegankelijk.

 

Stichting Menno van Coehoorn & Dhr. J. Notermans

coehoornIn de heer Jos Notermans kennen we een bevriend en begenadigd historisch deskundige die als vertegenwoordiger van Stichting Menno van Coehoorn onze landelijke relaties mede onderhoudt. 

De Maastrichter Brigade

maastrichter-brigade

Dit is een hechte, kleine vereniging uit Maastricht en beelden een Koninklijke Marechaussee brigade uit in de periodes 1814-1844 en 1914-1940. Het fundament is de passie voor de marechaussee historie. De uniformering die zij gebruiken voldoet aan de authentieke Koninklijke voorschriften. Om een zo groot mogelijke correctheid na te streven verrichten zij veel studie. In de uitbeelding als marechaussee zijn zij op tal van gelegenheden te vinden zoals Koninklijke feestdagen, grote- en locale historische evenementen, openingen, erewachten, veteranendagen en natuurlijk historische veldslagen.

 

Schuilen in Maastricht

schuileninmaastricht

Samen met de VVV-Maastricht hebben enkele deskundige en enthousiaste mensen het initiatief genomen om in de kazemat onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen een permanente expositie in te richten over schuilkelders in Maastricht.
Deze schuilkeldertentoonstelling wil de herinnering levend houden aan de twee schuilkelderperiodes in de twintigste eeuw op een plek waar ook daadwerkelijk schuilkelders zijn geweest, namelijk in de kazematten.

  


Maastricht 1867

Maastricht 1867

De stichting Maastricht 1867 stelt zich ten doel het Maastricht ten tijde van de overgang van vestingstad naar industriestad te laten herleven. Ze doen dat op een bijzondere wijze: door middel van een stadsmaquette!

 

Die 3 Musketiere

3musketieren

Die drei Musketiere. Athos, Porthos, Aramis. Nicht zu vergessen, der vierte im Bunde: d´Artagnan. Sie fochten rechts- wie linkshändig und nahmen es auch mit Dreien auf. Und das Geheimnis ihrer Schlagkraft war ihre Parole, die unsere Gegenwart längst wieder nötig hätte: Tous pour un et un pour tous! Alle für Einen und Einer für Alle!