Visitez les Fortifications en ville et aux alentours

Si les fortifications ont aujourd'hui perdu leur rôle militaire, elles exercent, néanmoins, un grand pouvoir d'attraction sur les amoureux des vieilles pierres. Elles évoquent la résistance contre l'ennemi et l'angoisse d'une défaite imminente, éveillent le souvenir des sièges, des biens perdus et des nombreux morts anonymes dont Maastricht a dû payer tribut pour sa situation stratégique et sa réputation de Bastion des Provinces Unies des Pays-Bas.

En savoir plus..
  • De Helpoort

    De Helpoort te Maastricht dateert uit 1229 en maakt deel uit van de eerste middeleeuwse omwalling. De Helpoort is het oudste nog bestaande poortgebouw van Nederland.
  • Kazematten

    De Kazematten, het ondergronds gangenstelsel, strekt zich uit onder de Hoge Fronten tussen de bastions Holstein (bij Statensingel ) en Waldeck (bij Tongerseplein).
  • Tweede omwalling

    In de loop van de 15e eeuw werden alle veldpoorten aanzienlijk versterkt.Sommige met twee flankeringstorens, andere, met een barbacane of bruggeschans; voor de Brusselsepoort een verdedigingswerk.
  • Fort St.Pieter

    In 1702 werd het fort voltooid. Het heeft de vorm van een vijfhoek, het grondplan lijkt op een bisschopsmijter. Het fort werd gebouwd op het grondgebied van de Prinsbisschop van Luik.
  • 1
  • 2

De tweede Stadsomwalling

 

braun hogenberg III 15 sDe tweede Stadsomwalling

In de loop van de 15e eeuw werden alle veldpoorten aanzienlijk versterkt. Sommige met twee flankeringstorens, andere, met een barbacane of bruggeschans, die voor de Brusselsepoort de vorm kreeg van een imposant verdedigingswerk. De poorten hadden een verdieping van waaruit een valhek, het z.g. orgel, in de doorgang kon worden neergelaten. De torens waren vrijwel allemaal met een spits bedekt. Op de aarden wal, waarvan het schuin oplopend buitentalud de vijand het voordeel van de dode hoek ontnam, verhief zich de muur.

Ook de tweede enceinte droeg aan de stadszijde een weergang. Dit waren pijlers, verbonden door bogen (togen), van waaruit men door schietsleuven in de kantelen, de vijand bestookte. De tweede enceinte begon ten westen van de Helpoort bij "de Toren achter de Faliezusters". Toen deze ca. 1906 werd gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd, kreeg deze toren, de foutieve naam Pater Vincktoren. Deze muur liep langs “de Lange Toren” op de zuidwesthoek  en "de Tongersepoort" met een onregelmatige boog naar het meest westelijke punt, "de Brusselse Poort". Van hieruit liep de muur in een min of meer rechte lijn naar het noordoosten.

Een stuk voorbij "de Lindenkruispoort", boog de muur naar het oosten af, om langs "de Hochter- of Boschpoort", via de toren "Achter de Biesen" de Maas te bereiken. Daarna volgde de muur de oever van de rivier, tot aan de "Veerlinxpoort", in de eerste ommuring.

De tweede omwalling in Wyck kreeg ook vorm in hardsteen, maar was zoals eerder vermeld van geringere omvang.