Visitez les Fortifications en ville et aux alentours

Si les fortifications ont aujourd'hui perdu leur rôle militaire, elles exercent, néanmoins, un grand pouvoir d'attraction sur les amoureux des vieilles pierres. Elles évoquent la résistance contre l'ennemi et l'angoisse d'une défaite imminente, éveillent le souvenir des sièges, des biens perdus et des nombreux morts anonymes dont Maastricht a dû payer tribut pour sa situation stratégique et sa réputation de Bastion des Provinces Unies des Pays-Bas.

En savoir plus..
  • De Helpoort

    De Helpoort te Maastricht dateert uit 1229 en maakt deel uit van de eerste middeleeuwse omwalling. De Helpoort is het oudste nog bestaande poortgebouw van Nederland.
  • Kazematten

    De Kazematten, het ondergronds gangenstelsel, strekt zich uit onder de Hoge Fronten tussen de bastions Holstein (bij Statensingel ) en Waldeck (bij Tongerseplein).
  • Tweede omwalling

    In de loop van de 15e eeuw werden alle veldpoorten aanzienlijk versterkt.Sommige met twee flankeringstorens, andere, met een barbacane of bruggeschans; voor de Brusselsepoort een verdedigingswerk.
  • Fort St.Pieter

    In 1702 werd het fort voltooid. Het heeft de vorm van een vijfhoek, het grondplan lijkt op een bisschopsmijter. Het fort werd gebouwd op het grondgebied van de Prinsbisschop van Luik.
  • 1
  • 2

Noodzaak uitbreiding van de Vesting

Zoals binnen vrijwel iedere door een ringmuur beveiligde stad, breidde  Maastricht zich ook na 1229 snel door immigratie uit. Buiten de poorten tekende zich lintbebouwing af langs de toevoerwegen. Dit bemoeilijkte de verdediging van de stad immers de lintbouwing vormde een obstructie van het schootsveld.  Er ontstaan dus nieuwe wijken, zoals het Lakenweverskwartier voor de Leugenpoort op de markt en de wijk van de lakenbereiders en leerlooiers tussen de takken van het riviertje de Jeker in het zuiden. Ook buiten de poorten van de eerste omwalling lagen graan- en oliemolens, onontbeerlijke hulpmiddelen voor de voedselvoorziening. Toen bleek dat de vijand de Jekermolens stil kon leggen door de stroom af te dammen, gingen de Maastrichtenaren gebruik maken van scheepmolens, waarvan de raderen door het Maaswater in beweging werden gebracht. De uitbreiding van het bebouwde oppervlak maakte al in de 13e eeuw de aanleg van een tweede, ruimere enceinte noodzakelijk. Ook deze kwam gefaseerd tot stand. Eerst een gracht met een aarden wal, in de loop van de 14e eeuw verrees op deze omwalling een stenen muur. Wellicht werden toen voor de eerste keer de poorten in metselwerk uitgevoerd. In Wyck bleek de noodzaak tot uitbreiding veel kleiner, omdat de begrenzing door een Maasarm de mogelijke uitbreiding in de weg stond.

Poorten1

In de eerste ommuring

1. Helpoort
2. Looierspoort
3. Lenculenpoort
4. Tweebergenboort
5. Grote Poort
6. Leugenpoort
7. Veerlinxpoort
8. OLV Poort
9. St Maartenspoort
   Wyckergrachtstraat
10. St.Maartenspoort
   Rechtstraat
11. Hoogbruggepoort

In de tweede ommuring:

12. Sint Pieterspoort
13. Tongersepoort
14. Brusselsepoort
15. Lindenkruispoort
16. Boschpoort
17. St. Maartenspoort
     buiten(N-O hoek Wyck)

NB. poort nr. 7, 8 en 11 bleven ook opgenomen in eerste verdedigingsgordel van de tweede omwalling.

De trouw aan zijn beide soevereinen, de kerkvorst van Luik en de Hertog van Brabant (vanaf 1430 de machtige hertogen van Bourgondië) en in de 16e eeuw, de trouw aan keizer Karel V en koning Filips II, maakten van Maastricht een ontwikkelend bolwerk van de Bourgondisch-Habsburgse uitbreiding in de Nederlanden. Niet te vergeten is de invloed van de beide Kapittels op de ontwikkeling van de stad als zodanig.