Bezoek de VestingWerkenin en om de stad

Nu de oorspronkelijke rol van de vestingwerken is uitgespeeld hebben zij de aantrekkingskracht van historisch geladen monumenten, die het verzet tegen de vijand en de angst voor de naderende ondergang vertolken. Zij roepen de herinnering op aan de belegeringen, het verlies van have en goed en aan de vele naamloze gesneuvelden, die Maastricht moest betalen als tol voor zijn faam het Bolwerk der Nederlanden te zijn. Ook hier zijn deze monumenten thans "verschanste schoonheid".

Read More

Schilderachtige ensembles, zoals de sombere Helpoort met de getande wand van de stadsmuur uit de 13e eeuw, de Jekertoren, de zg. Pater Vincktoren en het witgekalkte Pesthuis, zijn talloze malen in beeld gebracht. .Elders buiten de stad, wachten boven- en ondergrondse verdedigingswerken , zoals bastions, lunetten en mijngalerijen op de voltooiing van de restauratie, die deze fortificaties als het kader van een vreedzaam recreatieoord aan de bevolking zal teruggeven..

Read More

In 1673 viel Maastricht na een belegering van slechts 14 dagen voor de Franse belegeraar Lodewijk XIV . Daarmee werd aangetoond dat de Noordhelling van de Sint Pietersberg niet alleen een mooi uitzicht gaf over de stad en omgeving maar, eenmaal door de vijand bezet, een ernstige bedreiging betekende. In 1701 begon de toenmalige militaire gouverneur van Maastricht Daniël Wolf, baron von Dopff, met de bouw van een verdedigingswerk in de vorm van een fort, in de naar de stad gerichte helling en plateau van de Sint Pietersberg.

Read More

Toen de Helpoort ca. 1906 werd gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd, kreeg deze toren, de foutieve naam Pater Vincktoren. Deze muur, via "de Sint Pieterspoort "op de weg naar Luik, de waterpoort "de Reek", waar de Jeker de stad binnenstroomt, "de Lange Toren"op de zuidwesthoek van de ommuring en "de Tongersepoort" vormde een onregelmatige boog naar het meest westelijke punt, "de Brusselse Poort" , op de handelsweg van Brussel naar Keulen. Van hieruit liep de muur in een min of meer rechte lijn naar het noordoosten. Een stuk voorbij "de Lindenkruispoort ", boog de muur naar het oosten af, om langs "de Hochter- of Boschpoort " (op de weg naar ’s-Hertogenbosch), via de toren "Achter de Biesen" de Maas te bereiken.

Read More
servaesbrug
 Vestingmuseum Maastricht
gang
Kazematt
 

- Eenmalige donatie 2020 -

De Stichting onderhoudt onderdelen van de Maastrichtse vestingwerken en zorgt dat iedereen de geschiedenis van Maastricht kan ervaren. Wij leiden vrijwilligers op, geven rondleidingen, hebben contacten met andere vestingsteden en werken samen met de Gemeente Maastricht.
Vanwege de huidige uitzonderlijke situatie kunnen we helaas bepaalde activiteiten nu niet of zeer beperkt uitvoeren. Dit betreft ook activiteiten die inkomsten opleveren voor de Stichting. 
U kunt "Vriend van de Vesting" worden voor het ondersteunen van de activiteiten van de Stichting Maastricht Vestingstad. In aanvulling hierop bieden we nu tijdelijk het volgende pakket aan: 
Voor een eenmalige donatie van 25 euro kunt u in augustus, september en oktober 2020 gratis deelnemen aan elk van de 3 rondleidingen, die we nu aanbieden én ontvangt u in september 2020 eenmalig onze volgende digitale nieuwsbrief. 
 

Aanmeldingsformulier

 • De Helpoort

  De Helpoort te Maastricht dateert uit 1229 en maakt deel uit van de eerste middeleeuwse omwalling. De Helpoort is het oudste nog bestaande poortgebouw van Nederland.
 • Kazematten

  De Kazematten, het ondergronds gangenstelsel, strekt zich uit onder de Hoge Fronten tussen de bastions Holstein (bij Statensingel ) en Waldeck (bij Tongerseplein).
 • Tweede omwalling

  In de loop van de 15e eeuw werden alle veldpoorten aanzienlijk versterkt.Sommige met twee flankeringstorens, andere, met een barbacane of bruggeschans; voor de Brusselsepoort een verdedigingswerk.
 • Fort St.Pieter

  In 1702 werd het fort voltooid. Het heeft de vorm van een vijfhoek, het grondplan lijkt op een bisschopsmijter. Het fort werd gebouwd op het grondgebied van de Prinsbisschop van Luik.
 • 1
 • 2

Informatie bezoekers

Helpoort logo site3

De Helpoort

Sint Bernardusstraat 24b
6211 HL MAASTRICHT
Telefoon: (0)43-3257833

Routebeschrijving

Van Paasmaandag tot 1 november, iedere dag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. 
De toegangsprijs is: € 3,,-- per volwassene (kinderen onder begeleiding jonger dan 12 jaar gratis)
Adres: St.Bernardusstraat 24b, 6211HL 

Uiteraard zijn een aantal van de vestingwerken ook te bezichtigen. De Stichting Maastricht Vestingstad bemant een tweetal locaties. Onderstaand treft u hiervan de locaties en openingstijden aan:

Linie van Dumoulin
De, zowel bovengrondse als ondergrondse, rondleiding in de Linie van Dumoulin wordt wekelijks gehouden op zaterdag 10.30 uur. 
De rondleiding duurt ca. 1.30 uur en start en eindigt in het bastion Holstein ( Cabergerweg bij parkeerplaats Meubelboulevard Pans). In de maanden juli en augustus zijn deze rondleidingen tevens wekelijks op de dinsdag en de donderdag, steeds om 10.30 uur.
(Houten hek, met blauw bord "Linie van Dumoulin").

Bastion Holstein - Bastion Waldeck
Deze lange kazemattentocht is maandelijks op de eerste zondag van de maand om 10.00 uur en duurt circa 3.30 uur. Ook deze tocht is boven- en ondergronds en start in Bastion Holstein ( Cabergerweg bij parkeerplaats Meubelboulevard Pans) maar eindigt in bastion Waldeck ( Tongerseplein zwembad Jekerdal). Hierbij wordt tevens het museum van de 2e wereldoorlog en koude oorlog in de Couvreface Wilcke bezocht. In de kazematten heerst een constante temperatuur van ca. 11 graden, dus vergeet geen trui mee te nemen. Gezien de trappen en de te nemen hellinkjes zijn beide rondleidingen alleen te doen voor gasten die redelijk ter been zijn.

Uiteraard is het ook mogelijk voor groepen, om deze locaties te bezoeken buiten de openingstijden om. Ga naar de pagina met onze rondleidingen of neem hiervoor contact op met onze This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..