Fort Willem I

In de 18e en 19e eeuw werden veel plannen gemaakt voor een fort op de Caberg, maar deze werden nooit uitgevoerd. Na Napoleons ontsnapping op 1 maart 1815 voelt Europa zich bedreigd en Maastricht eist onmiddellijke bouw van een fort. Het Fort Willem I is vernoemd naar koning Willem I der Nederlanden.

Start bij de ingang

Bezoek Fort Willem I en ontdek de politieke ontwikkelingen van 1793-1815 die de snelle bouw van het fort mogelijk maakten, na de tumultueuze honderd dagen die eindigden met Napoleons nederlaag bij Waterloo.

Ontmanteling

In 1867 verliest Maastricht zijn vestingstatus, wat leidt tot de ontmanteling van Fort Willem I. Het fort wordt deels een schietterrein, terwijl de rondgaande galerij en de kazemat behouden blijven voor diverse functies. Ontdek dit met uw gids!

Schietkazematten

Uw gids leidt u door de grote rondgaande galerij in Fort Willem I met 136 schietkazematten en sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Geniet ook van een korte wandeling in de droge gracht; de kazemat is momenteel in gebruik door studentenvereniging Tragos.

Vul ons aanvraagformulier in om je rondleiding te boeken.
Dit is nog geen definitieve reservering, maar een aanvraag waarmee wij je graag verder helpen.

Je ontvangt een bevestigingsmail van ons met alle details.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Postcode en Woonplaats
Voorkeursdatum en tijd
Aantal deelnemers
Vul het aantal deelnemers in. De prijs is p.p. met een minimumbedrag voor 6 deelnemers. Voor groepen met meer dan 15 deelnemers gelden aparte tarieven.