250x160 img 0048

De Kazematten

De Kazematten, het ondergronds gangenstelsel, strekt zich uit onder de Hoge Fronten tussen de bastions Holstein ( noord-westkant  van de Statensingel ) en Waldeck ( ten zuiden van het Tongerseplein). Het nog bestaande bovengrondse deel van het droge-grachtensysteem achter de Pastoor Habetsstraat en de Statensingel wordt De Linie van Du Moulin genoemd. De eerste  ondergrondse fortificaties, bestaande uit met hout versterkte gangen, werden aangelegd rond 1579. De eerste gemetselde gangen werden aangelegd rond 1690. De laatste renovatie van het ondergrondse gangenstelsel vond plaats rond 1775.

 In 1867 verloor Maastricht de status vestingstad. Naast het slopen van allerlei poorten en wallen van de eerste of tweede omwalling betekende dat het einde van een aantal boven de grond gelegen buitensteedse vestingwerken ten faveure van de woningbouw. Het ondergrondse gangenstelsel, onder het westelijk droge-grachtensysteem, van ca. 11 KM lang bleef echter vrijwel volledig behouden.

U kunt nog steeds de tijd van toen ervaren. Onder deskundige begeleiding van onze gidsen kunt u een historische wandeling maken door de droge grachten van het westerse deel van de buitensteedse verdedigingswerken. Aansluitend  gaan we ondergronds en bewonderen de caponnières, luistergangen en  mijngalerijen. U zult  ervaren hoe goed de stad beveiligd was tegen belegeraars.

Voor rondleidingen kunt u het aanvraagformulier gebruiken. Een unieke gelegenheid om de Linie van Du Moulin te bezichtigen.

Onderstaande video's geven u realistische indruk van de Kazematten:

Website: http://www.fotosmaastricht.nl/geschiedenis/wald.htm

Film: De Kazematten

Film: Hoge en Lage Fronten. Een film van Breur Henket met foto's van Aldo Haan

Film: Winter in de Hoge Fronten. Een film van Frits Stempher