Maastricht heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling . De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. 

In de Centrale Werkplaats Instructie Middelen van de Koninklijke Landmacht in Breda is een kopie gemaakt van het Maastricht na de Franse bezetting tussen 1748 en 1752. De kopie is vervaardigd op basis van foto's van de originele maquette van het Maastricht van toen, zoals die te zien is in 'Hotel des Invalides' in Parijs.

Maquette Maastricht

Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.

In onderstaande promotie-filmpjes van de stad zijn heel wat beelden van de vestingstad opgenomen.

video-cap4 video-cap1 vidoe-cap3 video-cap2

 

Maastricht is known for its picturesque squares, romantic streets, and historical buildings. City Fortifications, including: Helpoort - a 13th century town gate, the oldest in the Netherlands. Fragments of the first and second medieval city walls. Hoge Fronten (or Linie van Du Moulin) - remnants of 17th and 18th century fortifications with a number of well-preserved bastions and an early 19th century fortress Fort Willem.