Rondleiding Helpoort, Nieuwstad, zuidelijke stadsomwalling, standbeeld D’Artagnan, kazematten Waldeck en Schuilkeldermuseum

IMG 7566-1-sAlgemeen:

In een prachtige parkachtige omgeving gelegen buiten de Helpoort kunnen wij u een mooi stuk vestinggeschiedenis van de vesting Maastricht tonen. Allereerst natuurlijk de eerste stadsomwalling ( start 1229). Vervolgens een 50-tal meters westelijk van de Helpoort de aanhechting van de tweede stadsomwalling ( start ca. 1300). Door het meanderen van het riviertje de Jeker ontstaat voor de Helpoort nieuw land dat in 1456 omsloten wordt met een nieuw muurdeel. Uiteindelijk wordt een nog groter gebied voor de Helpoort, mede door invloed van het vuurgeschut, in 1516 uitgebreid met muren en rondelen. Dit noemen we de Nieuwstad.

Voor nadere informatie over de kazematten zie de algemene gegevens bij onze rondleiding “Lange Kazemattentocht”.

Rondleiding:IMG 7585-s

U wordt ontvangen in de oudste stadpoort van Nederland; de Helpoort uit 1229. Hier volgt een korte inleiding. Vervolgens gaan we op stap en bekijken de Helpoort ook van buiten; we lopen langs de Pater Vinktoren, de Poort Waarachtig en bezoeken de kazemat van het rondeel “de vief köp”( de vijf koppen). We gaan dan de zuidelijke stadsmuur op en lopen over de rondelen “de vief köp”, het rondeel “haat ende nyt”; dan omlaag langs het riviertje de Jeker en de Leeuwenmolen. Via een onderdoorgang komen we bij een “reek” ( een waterpoort in de stadsmuur) en vervolgen de muur tot het klooster “De Nieuwenhof” aan de Zwingelput. 

IMG 7646-1-s

Hier gaan we de stadsmuur weer op en vervolgen onze weg door de tuin van het Jezuïetenklooster ( momenteel een hoofdgebouw van de Universiteit Maastricht) en komen bij het standbeeld van D’Artagnan, een der vier Musketiers.We steken een drukke verkeersweg over en komen in de buitensteedse verdedigingswerken; de caponnière van de bastion Waldeck. Hier gaan we de ondergrondse verdedigingswerken in en tonen u de communicatiekoepels, luistergangen en mijngangen en eindigen in het ondergrondse schuilkeldermuseum 2e wereldoorlog/koude oorlog. 

IMG 7634-1-sDe kosten:

In de ondergrondse mijngangen heerst het hele jaar door een constante temperatuur van ca. 11 graden. In de zomer graag aangepaste kleding. Gezien de te nemen hellingen/trappen in het terrein is het gewenst dat onze gasten redelijk ter been zijn. Duur van de gehele rondleiding circa 3 uur. De kosten zijn € 12,50 p.p.. Kinderen 3-11 jaar € 10,00 p.p..

 

Aanvragen:

De Stichting Maastricht Vestingstad biedt deze rondleiding uitsluitend aan als groepsrondleiding ( vanaf 10 personen) op voor u passende dagen en tijden. De rondleiding start in de Helpoort, aan het einde van de Bernardusstraat, en eindigt op het Goeman Borgesiusplantsoen/Tongerseplein. Deze rondleidingen worden geleid door gidsen van de Stichting Maastricht Vestingstad. Aanmelden kan via het: aanvraagformulier rondleidingen