IMG 7572-1-s

Rondleiding Helpoort, Nieuwstad en Jekerkwartier

Algemeen:

In een prachtige parkachtige omgeving gelegen buiten de Helpoort kunnen wij u een mooi stuk vestinggeschiedenis van de vesting Maastricht tonen. Allereerst natuurlijk de eerste stadsomwalling ( start 1229). Vervolgens een 50-tal meters westelijk van de Helpoort de aanhechting van de tweede stadsomwalling ( start ca. 1300). Door het meanderen van het riviertje de Jeker ontstaat voor de Helpoort nieuw land dat in 1456 omsloten wordt met een nieuw muurdeel. Uiteindelijk wordt een nog groter gebied voor de Helpoort, mede door invloed van het vuurgeschut, in 1516 uitgebreid met muren en rondelen. Dit noemen we de Nieuwstad.

IMG 7585-s

Rondleiding:

U wordt ontvangen in de oudste stadpoort van Nederland; de Helpoort uit 1229. Hier volgt een korte inleiding.Vervolgens gaan we op stap en bekijken de Helpoort ook van buiten; we lopen langs de Pater Vinktoren, de Poort Waarachtig en bezoeken de kazemat van het rondeel “de vief köp”( de vijf koppen). We gaan dan de zuidelijke stadsmuur op en lopen over de rondelen “de vief köp”, het rondeel “haat ende nyt”; dan omlaag langs het riviertje de Jeker en de Leeuwenmolen. Via een onderdoorgang komen we bij een “reek” ( een waterpoort in de stadsmuur) en vervolgen de muur tot het klooster “De Nieuwenhof” aan de Zwingelput.We gaan dan het leerlooierskwartier in, bekijken ” ’t kevinsje” ( St. Martinushofje), het R.K. Armenhuis en vervolgen onze weg achter langs de eerste omwalling op het Lange Grachtje, bewonderen de scheur in de gevel van het Regionaal Historisch Centrum Limburg en gaan vervolgens weer het park van de  Nieuwstad in. 

IMG 7620-1-s

We lopen nog even langs het Faliezustersklooster en zijn dan weer terug bij de Helpoort.

De kosten:

Gezien de te nemen hellingen/trappen in het terrein is het gewenst dat onze gasten redelijk ter been zijn. Duur van de gehele rondleiding circa 1.30 uur. De kosten zijn € 6,20 p.p.. Kinderen 3-11 jaar € 5,20 p.p..

 

Aanvragen:

De Stichting Maastricht Vestingstad biedt deze rondleiding uitsluitend aan als groepsrondleiding ( vanaf 10 personen) op voor u passende dagen en tijden. De rondleiding start en eindigt in/bij de Helpoort, aan het einde van de Bernardusstraat. Deze rondleiding wordt geleid door gidsen van de Stichting Maastricht Vestingstad. Aanmelden kan via het: aanvraagformulier rondleidingen